Synestesi

Den 2 mars 2001 fick jag reda på ett namn på något som jag har upplevt så länge jag kan minnas. Det var Synestesi!

Synestesi är när hjärnan kopplar ihop en eller flera sinnesintryck. På mig visar det sig som att siffor, bokstäver, ord och tidsenheter har en färg. Till exempel, när jag tänker på siffran 7 så är den gul i mitt huvud, likaså är 4, medan 2 är röd och 8 är mörkblå osv.

Det finns flera typer av synestesi. Vissa ser färger när de lyssnar på musik andra känner smaker när de hör röster eller ser färger.
Det finns alla möjliga sorters sammankopplingar mellan olika sinnen, men vissa är väldigt ovanliga. Vanligast är ljud-färg och bokstäver/siffor-färg. Ordet Synestesi kommer från grekiskans (syn-) "ihop" och (aísthesis) "sinnen" (på ett ungefär).

Siffor och bokstäver
Så här ser färgerna ut som jag har för siffor och bokstäver.

Som syns på bilden överst är ettan, nollan och några bokstäver vita med konturlinje. Det är ungefär så jag ser dem. Inte vita, inte svarta... 9:an är en röd-brun blandning som är svår att beskriva och går inte riktigt att visa på "rätt" sätt, detsamma gäller egentligen 3:an som skall vara lite grönare.

4 och 7 är båda precis samma gula färg. Detta ställer ibland till med problem för ofta så kommer jag ihåg färgen på ett telefonnummer, årtal eller namn bättre än själva ordet eller siffran. Så om jag till exempel skall komma ihåg årtalet 1747 eller 1474 så är det mycket svårt eftersom alla siffrorna har samma färg (utom ettan som är svart-vit). Samma sak är det med namn. Jag kan hamna i situationer där jag har glömt vad en person heter men jag kommer ihåg vilken färg namnet har. Så om jag minns att en person heter någon brunt så är det bara att börja gå igenom bruna namn för att se om jag kan komma på det (Bruna namn är till exempel Robert, Rune och Roland). Tester har tydligen visat synesteter kommer ihåg det sekundära sinnesintrycket bättre in det primära.

Mina färger kan alltså vara till hjälp också!
Eftersom jag oftast minns på både det primära intrycket (ord eller siffra) och det sekundära (färg) så har jag två saker att hänga upp allt på.

Som jag skrev tidigare så är även namn och ord färgade. Skillnaden med ord jämfört med siffor är att nästan hela ordet för färget av den första eller de två-tre första bokstäverna i ordet. Lite variationer kan det bli beroende på hur långt ordet är och vilka färger, förlåt, bokstäver, det innehåller.
Till exempel, ordet synestesi ser inte ut så här: synestesi utan mer som synestesi. Slutetpå ordet är lite svårt att beskriva, men jag har gjort så gott jag kan. Alla namn har också färg, min flickväns namn Emma är en fin blå färg. Mitt egen namn, Christian, är lite tråkigt för det börjar med en svart-vit bokstav.

Tidsenheter
Som framgår av illustrationerna nedan så har tidsenheter också färg. Detta gäller alltså inte enbart ordet utan själva konceptet av dagarna eller månaderna. (Jag ber om ursäkt för att illustrationerna är på engelska. Jag skall fixa dem så snart jag hinner!)

Har du synestesi?
Besök då gärna min andra plats på internet, www.synestesi.se, Sveriges enda diskussionsforum om synestesi!

 

Länkar
Open directory projects lista med svenska sidor om synestesi:
http://dmoz.org/World/Svenska/Vetenskap/Samh%e4llsvetenskap
/Beteendevetenskap/Psykologi/Synestesi/


Open directory projects lista med engelska sidor om synestesi:
http://dmoz.org/Science/Social_Sciences/Psychology/Sensation_and_Perception/Synaesthesia/

En bra och informativ sida om synestesi, på engelska:
http://home.comcast.net/~sean.day/Synesthesia.htm

Länkar och information:
http://www.doctorhugo.org/synaesthesia/index.htm

 
Retroglobe home

©2002 Christian Liljeberg, Retroglobe //
This page was last edited 2005-11-16 8:42